BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

pátek 6. července 2012

Italský chléb - Pane aneb první příspěvek

 Pane classico je tradiční italský selský chléb. Je velmi podobný Pane Toscana, jen se v toskánské verzi nepřidává do těsta sůl. Osobně mám radši pořádný tmavý chléb, ale jednou za čas si ten bílý dám s radostí :).
Hlavně můj brácha ho absolutně miluje, a jelikož už delší dobu žebronil o upečení, byla to jasná volba na ranní chléb.


Recept jsem našla někde kdysi na Labužníkovi, tady je samozřejmě s pár malými úpravami.


Ingredience 

na velký bochník


na kvásek:
3/4 hrnku vlažného mléka
2 lžičky medu
3 lžíce teplé vody
10g droždí (může být i 1 lžička sušeného)
1 hrnek pšeničné polohrubé mouky

na těsto:
10g droždí (zase může být i sušené)
1 hrnek vlažné vody
1 lžíce soli
450-500g pšeničné polohrubé mouky

Postup

Ve vlažném mléce rozmícháme med a teplou vodu. Posypeme droždím a zamícháme, necháme na teplém místě vzejít. Pokud kvásek nebublá do 5ti minut, musí se začít znova. Vmícháme polohrubou mouku a mícháme dokud nevznikne hustá pasta. Pokud jsme pracovali s malou miskou, hmotu nyní přendáme do velké mísy, protože mnohonásobně nabyde! Přikryjeme volně potravinářskou fólií a necháme stát při pokojové teplotě do druhého dne.

Kvásek posypeme droždím, prsty ho rozmělníme s kváskem. Postupně zapracováváme hrnek vlažné vody. Poté vmícháme sůl a mouku a mícháme, dokud nevznikne soudržná hmota. Podle potřeby dosypáváme mouku či ředíme vodou.
Vyklopíme na pomoučněnou plochu a hněteme asi deset minut (jo, je to fuška!) dokud nedostaneme pevné a pružné těsto. Vytvoříme kouli, čistou mísu lehce vytřeme olejem. Těsto přendáme do mísy a přikryjeme vlhkou utěrkou. Necháme vykynout na teplém místě zhruba na dvojnásobný objem, což je něco mezi hodinou a hodinou a půl.

Těsto v míse zbouchneme pěstí dolů, přendáme na pomoučněnou plochu a párkrát prohněteme. Vymažeme plech olejem a vysypeme moukou. Z těsta vytvarujeme bochník a nařízneme na vrchu hluboký kříž (s tímhle bodem mám vždycky trochu problém, nikdy mi to moc nejde, protože se těsto lepí na nůž). Přendáme na plech, zakryjeme suchou utěrkou, necháme kynout ještě asi 40 minut.

Předehřejeme troubu na 200°C. Pečeme chléb 30-35 minut. Že máme upečeno poznáme tak, že když zaklepeme na spodní stranu chleba, zvuk zní dutě.



Nejlepší je sníst ho ještě první den, druhý den je hodně dobrý otoustovaný :) Osobně jsem s tímhle chlebem moc spokojená, chutná všem příznivcům i nepříznivcům bílého pečiva :)

Žádné komentáře:

Okomentovat