BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

pondělí 27. srpna 2012

Domácí housky


Asi taky znáte tu situaci, kdy ráno (odpoledne, večer, v noci,...) chcete udělat snídani (oběd, večeři, druhou večeři, třetí večeři, ...), otevřete lednici a tam neni ale vůbec NIC. Někde v koutku se tam krčí sklenička kyselých okurek a zbytek másla, možná ještě něco mléka. Do nejbližšího obchodu bych musela dojet MHD tak 20 minut a hlavně bych se taky musela oblíct, což převážilo nad veškerým hladem. Naštěstí se někde pod obalem od sýra schovávala čtvrtka zbylého droždí od minula, tak jsem se rozhodla, že rodinu překvapím domácím, ještě teplým pečivem.


Rozhodla jsem se vyzkoušet recept, na který se už dlouho chystám. Je z kuchařky Deník Dity P. od Dity Pecháčkové, bývalé šéfredaktorky Apetitu. Housky jsou opravdu výborné. Bohužel jsem je musela dělat z poloviční dávky, kvůli množství droždí, ale vy ty moje ingredience rozhodně zdvojnásobte, protože zmizí tak rychle, že ani nebudete vědět jak.

Ingredience

na 6 housek

250g hladké mouky
1/4 droždí
1 lžička cukru
100ml vlažného mléka + 2 lžíce navíc
1 a 1/2 vrchovaté lžíce bílého jogurtu, pokojové teploty (já dala zakysanou smetanu, protože jogurt nebyl)
1 a 1/2 lžíce změklého sádla
1/2 lžičky soli
1/2 bílku
---
hrubozrnná sůl, sypaný mák nebo kmín na posypání


Postup


Mouku prosijeme do mísy a uděláme uprostřed důlek. Do něj nadrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a zalijeme asi pěti lžícemi vlažného mléka. Povrch lehce posypeme hladkou moukou. Přykryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Do mísy dodáme zbytek mléka, jogurt, sádlo a sůl, a vypracujeme pružné, hladké těsto. Vytvoříme kouli, přendáme do čisté mísy a zakryjeme utěrkou. Necháme asi jednu hodinu kynout na teplém místě na dvojnásobný objem.
Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme na šest dílů. Každý díl pak rozdělíme ještě na tři kousky, ze kterých uválíme válečky. Ze začátku se vám bude zdát, že je toho strašlivě málo, ale vytrvejte. Já byla třeba úplně zoufalá, ale pak to dokynulo a bylo to celkem normální velikosti :)
Vždy ze tří válečků upleteme jakoby copánek, konce podhrneme dolů pod housku. Necháme kynout ještě 20 minut.
Mezitím si troubu předehřejeme na 180°C. Na dno trouby dáme kastrůlek naplněný vodou, aby se trouba zapařila. Vykynuté housky potřeme bílkem rozšlehaným s 2 lžícemi mléka. Podle chuti posypeme buďto hrubou mořskou solí, mákem nebo kmínem. Anebo vším dohromady :)
Pečeme 25-30 minut dozlatova.


Housky jsou výborné, uvnitř nádherně vláčné a na povrchu akorát křupavé. Připravte se na to, že je to něco úplně jiného než houska z obchodu, tyhle mají daleko víc sofistikovanější chuť. Já jsem jí dokázala sníst jenom s máslem, brácha zase s marmeládou... Je už jenom na každém z vás, jak tu svojí sní. 




2 komentáře: