BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

neděle 16. září 2012

Battenberg cake


Zase jsme jednou jeli s rodinou na návštěvu, a tak nějak se už předpokládalo, že jim něco upeču jako dárek. Vybrala jsem si Battenberg Cake, který byl červnovou výzvou The Daring Bakers. Tím, že jsem ho už jednou dělala, jsem měla celkem jistotu a vyvarovala jsem se předešlým chybám. Navíc tenhle dortík je maximálně efektní, a přitom není vůbec složitý!
Recept připravila pro výzvu Mandy z blogu What the fruitcake?!. První Battenberg byl upečen jako svatební dort pro princeznu Victorii a jejího manžela prince Louise z Battenbergu.


Ingredience


160g pískového cukru
180g hladké mouky
2 a 3/4 lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky soli
65g mletých loupaných mandlí
175g změklého másla, na kostky
3 velká vejce, pokojové teploty
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/4 lžičky mandlového extraktu
1/2 lžičky červeného potravinářského barviva
---
80-100ml meruňkové marmelády
250 g bílého marcipánu

Postup


Předehřejeme si troubu na 180°C. 
Připravíme si formu na Battenberg, nebo čtvercovou formu upravenou podle obrázku:

obrázek je vypůjčený z červnové výzvy
V míse smícháme všechny suché ingredience kromě barviva. Přidáme máslo na kostičky a prohněteme. V jiné míse smícháme vejce a extrakty a přidáme k suchým ingrediencím. Řádně spojíme dohromady, nejlépe dřevěnou vařečkou. Nešleháme ručním šlehačem! Těsto by pak v troubě splasklo.
Polovinu těsta nalijeme do první poloviny formy. Do zbytku přidáme červené barvivo, rozmícháme a vlijeme do druhé půlky formy. 

Pečeme 25-30 minut, dokud zapíchnutá špejle doprostřed nevyjde suchá. Necháme vychladnout.

V kastrůlku rozehřejeme marmeládu s 1 lžící vody a propasírujeme jí přes sítko. (Nemusíme dělat pokud máme džem). U obou kusů korpusu seřežeme okraje tak, aby nebyly nikde hnědé. Každý kus pak přepůlíme, aby nám vznikly čtyři kvádry. Zepředu by měly mít čtvercový tvar.

Všechny kvádry spojíme marmeládou tak, aby se barevnost střídala. (Jako na obrázku.) Celé dílo pomažeme ze všech stran marmeládou.

Na pečícím papíru rozválíme marcipán tak, aby byl stejně dlouhý jako Battenberg a široký tak, aby se do něj dal pohodně zabalit. Z té delší strany Battenberg obalíme marcipánem a seřežeme případné zbytky. Skladujeme v lednici.


Jak už jsem jednou psala, Battenberg je nesmírně efektní. Je taky výborný na chuť, úplně si ho představuji k čaji o páté, nebo třeba k večerní kávě. Mandlové těsto a meruňková marmeláda se krásně doplňují, a marcipán je přesně ta třešnička na dortu. Nemůžu si tento recept vynachválit. Určitě ho zkuste! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat