úterý 27. listopadu 2012

Listopadová výzva The Daring Bakers: Twelve days of cookies

Holiday season is the time for sharing and Peta of Peta Eats is sharing a dozen cookies, some classics and some of her own, from all over the world with us.
Listopadová výzva The Daring Bakers mě tentokrát moc nenadchla. Sice naším úkolem byly sušenky které miluju, bohužel z udaných receptů mě neoslovil ani jeden. Ráda si totiž dělám věci po svém. Úkol byl upéct alespoň jeden druh sušenek podle udaných receptů a jeden vlastní oblíbený.
Po dlouhém vybírání jsem nakonec z receptů vybrala německé perníčky Lebkuchen. Jsou dost podobné těm našim, ale na rozdíl od našich jsou polévané cukrovou polevou a přidávají se do nich mandle. 
Jako druhé jsem si vybrala sušenky, které chci už zkusit hrozně dlouho. Matcha green tea cookies, což jsou japonské sušenky ze zeleného čaje. Pořád mi z mého dětského období zůstala jakási láska k anime a Japonsku, takže cokoliv v čem je zelený čaj beru bez rozmyšlení. Zkoušela jsem veganskou verzi s jablečným pyré, ale klidně ho nahraďte žloutkem. Pokud by vás zajímal originální recept, najdete ho tady.
Japonci vytrvale do všeho pečení strkají již zmíněný zelený čaj Matcha. Jedná se o druh čaje, který má práškovou konzistenci a svědomitě plní i funkci potravinářského barviva. Má svojí specifickou chuť, kterou mám hrozně ráda, ale ne každému to chutná. Sehnala jsem ho v Japa shopu na Dejvické, ale vím že ho mají i v Oxalis nebo Horoskopu po malých pytlíčcích.

Lebkuchen


Ingredience


85ml medu
115g třtinového tmavého cukru
30g másla
225g prosáté hladké mouky
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého muškátového ořechu
1/4 lžičky jedlé sody
1 vejce
50g mletých mandlí
---
25g moučkového cukru
2 lžíce vody

Postup

Med, cukr a máslo přesuneme do většího kastrůlku a na mírném plameni zahříváme, dokud se máslo i cukr nerozpustí. Odstavíme a necháme mírně zchladnout, ale pouze tak, abychom ve hmotě udrželi prst. 
Prosejeme mouku, koření a jedlou sodu. V hrníčku nebo v misce rozkvrdláme vejce. Do medové hmoty nasypeme polovinu mouky a vejce, promícháme. Přisypeme druhou půlku suchých ingrediencí a mandle, vypracujeme hladké těsto. Nelekáme se, protože těsto bude docela lepit, což je správně. 
Přesuneme do mikrotenového sáčku a necháme přes noc v lednici.
Druhý den předehřejeme troubu na 180°C. Vyválíme těsto na plát tlustý asi 4 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Přesunujeme na plechy vyložené pečícím papírem a pečeme 8-10 minut. Necháme vychladnout.
V misce si rozmícháme moučkový cukr s vodou. Mašlovačkou potíráme povrch perníčků a necháme zaschnout.

Matcha green tea cookies



Ingredience

 
270g hladké mouky
1/2 lžičky soli
2,5 lžičky kypřícího prášku
100g krupicového cukru
2 vrchovaté lžíce práškového čaje Matcha
125g másla
4 lžíce jablečného pyré (nebo 1 žloutek)
---
moučkový cukr na obalování

Postup


Prosejeme mouku, sůl a kypřidlo. Přidáme cukr, čaj a máslo a smícháme na drobenku. Vmícháme jablečné pyré (nebo žloutek) a vytvoříme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme odpočívat v lednici aspoň 1 hodinu.
Troubu předehřejeme na 175°C. Z těsta tvoříme stejně velké kuličky a průměru asi 1,5-2 centimetry. Obalujeme v moučkovém cukru. Dáváme na vyložený plech asi 5 cm od sebe, pečeme 13-15 minut. Necháme vychladnout.

 




10 komentářů:

  1. What a creative variation of the chocolate crinkles even with the typical crackes! Definately something to be tried :)

    OdpovědětVymazat
  2. wow, your cookies look delicious! Now I wish I can open google translate as would love to read through your posts:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Baru, dalo by se to k necemu prirovanat ta chut? Vypada to fakt dost zajimave ty s tim zelenym cajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je taková zvláštně nahořklá, jako když si uděláš hodně silnej zelenej čaj. Nevim jinak jak to popsat no ...

      Vymazat
  4. You did a wonderful job on this challenge Barbara
    I too remember Japanese anime from my childhood :)
    Both your cookies and pictures look stunning
    Great Job on this challenge

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oh thank you for such a nice comment! :)

      Vymazat