BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

čtvrtek 13. prosince 2012

Pepparkakor


Tak konečně první příspěvek na blogu s cukrovím! Možná si říkáte, co blbne, vždyť už je pozdě na pečení, obzvlášť u perníčků (dozvíte se dále). Jenže, tohle nejsou jen tak ledajaké perníčky. Papparkakor pochází ze Skandinávie, konkrétně ze Švédska. Jejich název vznikl díky pepři, který se do nich přidává. Jedná se o další obdobu našich perníčků, ale osobně mi tyhle zachutnaly víc. Jsou daleko víc voňavější, už po třech dnech v plechové krabici jsou krásně křupavoučké a chutnají skoro stejně jako ty, kterých jste si určitě někdy nabrali plnou hrst z krabice s ochutnávkami v Ikee (pokud ne, myslím že do konce roku to nenapravíte, protože je tam teď o Vánocích šíleně narváno).

Zvolila jsem švédskou variantu proto, že na mě poslední dobou lezla až nebezpečně nacionalisticky tradičně česká nálada, což jsem nějak potřebovala rychle srovnat do latě. 
Recept jsem použila od CHEZ Lucie, zaprvé protože ho má od Švédky (od lokálů je to vždycky nejlepší), za druhé protože se mi líbilo jak to napsala, a za třetí má taky formičky z Ikey, takže proto.

Ještě bych chtěla dodat, že pokud hodláte tlouct koření v hmoždíři, nedělejte to. Nebo respektive můžete, ale jen pokud to umíte a nebo si chcete rozhodit nervy tak na půl hodiny. Všichni říkají, jak je daleko lepší  si to hned natlouct, čemuž naprosto věřím, ale stejně blahořečím tomu, kdo začal prodávat mleté koření.




Ingredience

na 6 sobů, 12 lišek, 14 medvědů, 23 veverek, 31 ježků a 18 šneků
(nebo taky na 4 plechy)

150g změklého másla

100g třtinového
100g cukru dark muscovado (nebo třtinového)
1 lžíce mleté skořice
1 lžíce mletého zázvoru
1/2 lžíce mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého kardamomu
3/4 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky soli
1/2 lžíce sody
1 žloutek
kůra z 1/2 citronu
150 ml golden sirupu
150 ml smetany ke šlehání
550g hladké mouky


Postup



Máslo ušleháme s oběma cukry v pěnu. Zašleháme koření, postupně přidáváme sůl, sodu a žloutek. Pracujeme, dokud se vše dokonale nespojí. Přidáme citronovou kůru, golden sirup a smetanu. Vyšleháme v homogenní hmotu, bez hrudek. Ručně vmícháme mouku. Spojíme vařečkou v husté, hodně lepivé těsto.


Těsto rozdělíme na tři díly. Každý díl vyválíme na pomoučněné ploše v placku. Nemusí být ani nijak tenká nebo hezká, jde jen o to, aby se těsto po ztuhnutí lépe vyvalovalo. Placky proložíme pomoučněnou (!) potravinářskou fólií a necháme vychladit přes noc. (Nebo aspoň 5 hodin).
Druhý den si troubu předehřejeme na 180°C. Po uležení vytáhneme vždy jednu placku z lednice, vyválíme do tenka a vykrajujeme. Pečeme plus mínus osm minut.

2 komentáře:

  1. Je to dobrota, taky je mám ráda, jedla jsem je teda spíše v Norsku, ale ono to na tom severu bude s tímhle cukrovím asi všude stejné. Akorát je teda znám jako Pepperkakke ale treba je to jen jiny cislo nebo tak neco :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je jasný, Pepparkakke je to norsky žejo, tam všemu sladkýmu říkají něcokakke, je to podle mě trochu pošahaný... No ale zase to maj jednodušší :D

      Vymazat