BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

neděle 30. září 2012

Narozeninový dort s karamelovou a banánovou pěnou


Tak zase po dlouhý době jsem dostala příležitost si pohrát s nějakým dortem. Strejda a sestřenice mají narozeniny skoro současně, a do toho moji rodiče slavili 17 let výročí od svatby, takže to chtělo něco víc. Opět mi pomáhala moje druhá polovina (ne, vážně nejsem schizofrenní), takže to šlo trochu víc od ruky než normálně. 
Rozhodla jsem se pro dort s karamelovou a banánovou pěnou, původně recept Dulce de Leche, ale také třeba Chez Lucie. (Hahaa, tenhle dort se stává nějak populární). Trošku jsem pozmněnila a překopala výsledný design. Inspirovala jsem se jedním dortem od Martiny Válkové, sestry mé spoluhráčkyně z orchestru :) Původně byl korpus myšlen jako sušenkový (stejný jako třeba na cheesecake), ale nakonec jsem udělala vlastní. Vy se ale rozhodněte podle toho, jak na to budete mít náladu nebo čas. Počítejte s tím, že bílé čokoládové tvárné hmoty vám trochu zbyde.
Nicméně mě mrzí, že fotky nevyšly tak jak jsem si představovala, přiznám, že jsem je fotila dost na rychlo před převozem dortu. Mimochodem, převoz přežil na jedničku.
Pokud se rozhodnete tento dort zkusit, přípravu si určitě rozvrhněte do dvou dnů, už jen kvůli chlazení a tuhnutí.

Zářijová výzva The Daring Bakers: Empanada Gallega


Patri of the blog, Asi Son Los Cosas, was our September 2012 Daring Bakers’ hostess and she decided to tempt us with one of her 
family’s favorite recipes for Empanadas! We were given two dough recipes to choose from and encouraged to fill our Empanadas as creatively as we wished!

Je už jen málo věcí co mě omlouvá. Výzvu postuji a tři dny pozdějš a kvalita fotek je naprosto na nule. Na svojí obranu ale musím říct, že jsem opravdu neměla čas.

Patri z blogu Asi Son Los Cosas nás tento měsíc vyzvala, abychom upekli Empanadu. Empanada je původem španělské pečivo, které se skládá z kynutého jakoby chlebového těsta a náplně, od sardinek počínaje hovězím konče. Určitě se dá také plnit na sladko, třeba jablky, rozinkami, tvarohem... Prostě naprosto univerzální recept, a také moc dobrý :) S těstem se tak nádherně pracuje, že jsem se s ním před kynutím vůbec nechtěla rozloučit!

Rozhodla jsem se udělat mini verze, "empanadillas". Původně je recept myšlen na normální pečící plech, ale chtěla jsem si s tím trochu víc pohrát. Jako náplň jsem zvolila kousky kuřecího masa, žampiony, cibulku a ementál.

neděle 23. září 2012

Jablečné řezy s tvarohem


Konečně se dá říct, že tu máme podzim a tak je tu další výmluva proto něco upéct. No dobře, nejenom proto. Úspěšně jsem se tím vyhnula pomáhání tátovi a bráchovi se skládáním nasekaného dříví. Už to mám vyzkoušený několik let, že vždycky když se má na podzim skládat dříví na zimu, začnu rychle něco péct. Pořád mi to kupodivu prochází, protože táta sladký miluje. Jedinej kdo mi to nežere je mamka, ale má proti sobě víc oponentů, takže já si doma pekně v teple peču a oni zase vyhladovělí konzumují :)
Řeknu vám, že psát food blog, když žijete v naší rodině, je celkem fuška. Uchránit čerstvě upečené věci před strávníkama je většinou docela boj, ne úplně nepodobný nějakému karate zápasu :D Proto sem nemůžu dávat asi polovinu toho, co upeču, protože prostě nemám fotky. To leda že bych začala fotit zbylé drobečky :)

Recept jsem objevila u Cataliny. Píše, že když byla malá, tak jí ho dělávala babička a recept je po ní. Musím říct, že přesně takhle si představuji recepty po babičkách :) Voní to domovem, a navíc mi to přišlo jako docela vhodný recept, protože jablka jsou teď v sezóně. Udělala jsem ho z poloviční dávky, ale zase jsem se trošku přecenila a použila o něco větší pekáč, než měl být. Těsto bylo teda tenčí, což nebyl takový problém. Jablek mi přišlo taky tak akorát, jenom by to sneslo ještě jednou tolik tvarohu. Přidala jsem rum, takže pokud momentálně doma vlastníte ze zásoby pravý kolkovaný Tuzemský rum, směle do toho! (Pokud ne, určitě nevadí, rozhodně lepší než se otrávit metanolem.)

neděle 16. září 2012

Battenberg cake


Zase jsme jednou jeli s rodinou na návštěvu, a tak nějak se už předpokládalo, že jim něco upeču jako dárek. Vybrala jsem si Battenberg Cake, který byl červnovou výzvou The Daring Bakers. Tím, že jsem ho už jednou dělala, jsem měla celkem jistotu a vyvarovala jsem se předešlým chybám. Navíc tenhle dortík je maximálně efektní, a přitom není vůbec složitý!
Recept připravila pro výzvu Mandy z blogu What the fruitcake?!. První Battenberg byl upečen jako svatební dort pro princeznu Victorii a jejího manžela prince Louise z Battenbergu.