BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

neděle 28. října 2012

Říjnová výzva The Daring Bakers - Mille Feuille

Our October 2012 Daring Bakers’ challenge was hosted by Suz of Serenely Full. Suz challenged us to not only tackle buttery and flaky puff pastry, but then take it step further and create a sinfully delicious Mille Feuille dessert with it!


Dokud jsem nezačala vyrábět říjnovou výzvu, byla jsem opravdu nadšená. Domácí listové těsto jsem chtěla zkusit už dávno! Mille Feuille (neboli také Napoleon, žloutkové řezy,...) znamená v překladu tisíc lístků, a chutná prostě senzačně. Skládá se zpravidla ze třech plátů listového těsta proložených žloutkovým krémem, navrchu s ledovou polevou a čokoládovým zdobením. Někomu by se mohlo zdát, že chuť bude fádní, ale opak je pravdou. Budete hledat po kuchyni každý zbylý drobeček, jen proto aby vám nic z té chuti neuniklo.

Už v první větě jsem nakousla to "dokud jsem nezačala vyrábět". Musím říct, že výzva tentokrát nebyla úplně vychytaná, měla dost svých "much". Já jsem se některým vyhnula zdravým rozumem, ale některým taky ne.
Třeba žloutkový krém udaný v receptu byl prostě tragédie. Schválně jsem zkusila poloviční dávku udaného receptu a pak svůj oblíbený z Joy of Baking. Výsledkem mi byly dva úplně jiné krémy! Nakonec jsem je smíchala a bylo to ok, ale pro příště: žloutkový krém ve kterém se udává celé vejce není žloutkový krém. Množství polevy a čokolády bylo také šílené, polovina bohatě stačila. A největší problém bylo krájení. Pro mě to byl úplný horor. Pro příště tedy tvrdé okraje odříznout hned na začátku, a ne až potom, co je to sestavené. A myslím že chlazení přes noc před krájením tomu také neuškodí, právě naopak.


neděle 21. října 2012

Nejlepší jablečný koláč


Jsem si skoro téměř jistá, že každý máme doma alespoň jeden recept na svůj nejlepší jablečný koláč. Vypozorovala jsem totiž, že my Češi jsme na jablka dost zatížený, obzvlášť co se týká štrúdlů nebo třeba právě jablečných koláčů. Já mám (zatím) svůj nejlepší recept tenhle, a už dva roky ho žádný jiný nepřekonal, i když těch ostatních, co se o to pokoušely, bylo hodně. Recept už znám nazpaměť a je to naprostá jednička mezi sladkostmi u mého bratra. Našla jsem ho kdysi na Apetitu, ale postupně jsem si ho upravila po svém.
Vyfotila jsem ho ještě ve formě, a to hlavně proto, abych se vám pochlubila se svojí novou koláčovou formou od značky Le Creuset :D Dostala jsem jí od maminky, a to jsem ani nic neslavila, prostě jen tak! Takže tímto koláčem děkuji za krásný dárek :)

neděle 14. října 2012

Tatin de poires - Provensálský hruškový koláč


Tak jsem se vrátila ze "slunné" Paříže, abych vám mohla postnout tenhle úžasný recept! No dobře, jenom proto ne, ale zatím to nechme stranou. Paříž byla úžasná, deštivá a sladká. Až moc sladká. Divím se, že za ten týden co jsem tam byla, jsem nepřibrala aspoň 50 kilo. Bůh stál asi nade mnou, nebo tak nějak. Hrozně moc jsem chtěla ochutnat alespoň jeden macaron od Pierra Hermé, ale co jsem slyšela, byly jen v Galerie Lafayette, a tam jsem se už jaksi nedostala. Za to jsem svědomitě oslintávala každou výlohu Boulangerie, Patisserie a podobných obchůdků, slídila v Latinské čtvrti po zastrčených supermarketech a vyčerpaná se plazila do nejbližších pochybných podniků, jenom kvůli malé tartaletce. 

Tatin de poires jsem pekla ten den, kdy jsem odjížděla, abych uspokojila touhy početných degustátorů. Recept jsem našla v krásné kuchařce Škola provensálské kuchyně a upravila podle rozměrů formy.